Tusea este mecanismul natural de apărare a organismului, care elimină mucusul sau iritanții străini de la nivelul gâtului. Însă în vreme ce majoritatea oamenilor tușesc din când în când, există o serie de afecțiuni care pot provoca tuse persistentă. Majoritatea episoadelor de tuse dispar în decurs de două săptămâni sau cel puțin se ameliorează. Însă dacă tusea ta persistă mai bine de două săptămâni, cauzele tusei pot necesita investigații amănunțite și consultul medicului. Rândurile următoare își propun să te familiarizeze cu posibilele cauze ale tusei, simptome, metode de tratament și momentul propice de consultat medicul.
Cauzele tusei pot consta în mai multe afecțiuni, atât temporare, cât și permanente:
Dacă episoadele tale de tuse nu dau semne de ameliorare de mai bine de două săptămâni, este cazul să consulți un medic. De asemenea, simptomele asociate tusei persistente care ridică semne de întrebare în ceea ce priveștea condiția de sănătate sunt:
În funcție de cauza care o determină, tusea poate fi tratată într-o varietate de moduri.
O tuse ușoară poate fi tratată cu succes utilizând tratamente la domiciliu. În acest sens, menținerea unei hidratări optime cu apă, ceaiuri și sucuri de fructe este extrem de benefică. Când consumi ceai fierbinte, adaugă miere sau ghimbir, pentru că au efectul de a ameliora tusea și curăța căile respiratorii. De asemenea, gesturi mici precum evitarea factorilor iritanți (praf, fum de țigară) și aerisirea încăperilor locuinței au efecte majore în recuperare. Nu în ultimul rând, de menționat este și siropul de tuse, care acționează ca un emolient, protejând împotriva agresiunii factorilor iritanți și redând starea de bine. Bronhoklir este siropul pe bază de ingrediente naturale, având în compoziție cimbru de cultură, nalbă-mare sau echinaceea. De asemenea, se găsește în varianta pentru tuse uscată, tuse productivă sau tusea fumătorului și este un sirop la plic, ceea ce îl face ușor de administrat în orice situație.
Dacă tusea este cauzată de bacterii, tratamentul va consta în antibiotice orale sau alte medicamente prescrise de medic. De obicei, acest tratament medicamentos durează o săptămână pentru a vindeca complet tusea. În situația în care cauzele tusei tale sunt incerte, sunt necesare investigații amănunțite și teste suplimentare simplului consult al gâtului. Acestea ar putea include: radiografie toracică, teste de sânge și piele dacă se suspectează o alergie, analiza mucusului pentru semne de bacterii sau tuberculoză.