Cauzele tusei

Remedii naturale pentru tuse
Remedii naturale pentru tuse
10 noiembrie 2020
Gât sănătos
Gât sănătos anul acesta cu câteva sfaturi simple
9 ianuarie 2021

Cauzele tusei

Cauzele tusei. Documentează-te!

Cauzele și tratamentul tusei. Documentează-te!

Tusea este mecanismul natural de apărare a organismului, care elimină mucusul sau iritanții străini de la nivelul gâtului. Însă în vreme ce majoritatea oamenilor tușesc din când în când, există o serie de afecțiuni care pot provoca tuse persistentă. Majoritatea episoadelor de tuse dispar în decurs de două săptămâni sau cel puțin se ameliorează. Însă dacă tusea ta persistă mai bine de două săptămâni, cauzele tusei pot necesita investigații amănunțite și consultul medicului. Rândurile următoare își propun să te familiarizeze cu posibilele cauze ale tusei, simptome, metode de tratament și momentul propice de consultat medicul.

 

Care sunt cauzele tusei?

Cauzele tusei pot consta în mai multe afecțiuni, atât temporare, cât și permanente:

  • Eliminarea particulelor străine – Tusea reprezintă un reflex natural de curățare a gâtului. Când căile respiratorii se înfundă cu mucus, fum sau praf, tusea este o reacție reflexă care încearcă să elimine factorii dăunători și să ușureze respirația. Acest tip de tuse este mai frecvent odată cu expunerea la substanțe iritante, cum ar fi cazul persoanelor care lucrează în construcții.
  • Viruși și bacterii – Infecția tractului respirator reprezintă cea mai frecventă cauză a tusei. Infecțiile tractului respirator sunt de cele mai multe ori cauzate de un virus, cum este cazul răcelii sau gripei, și pot dura de la câteva zile la o săptămână.
  • Fumat – Fumatul este o cauză frecventă a tusei. Iar o tuse cauzată de fumat poate fi identificată după sunetul său specific și stilul de viață al pacientului. Această tuse cronică este adesea cunoscută sub numele de tusea fumătorului.
  • Astm – O cauză frecventă a tusei la copiii mici este astmul. Identificarea acestui tip de tuse este facilitată de faptul că tusea astmatică este asociată cu respirația șuierătoare. În acest caz, tratamentul poate implica un inhalator.
  • Medicamente – În unele cazuri, tusea este un efect secundar al medicamentelor. De exemplu, inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei, utilizați în mod obișnuit pentru a trata tensiunea arterială crescută și afecțiunile cardiace, pot provoca tuse.
  • Alte cauze ce provoacă tusea pot consta în deteriorarea corzilor vocale, infecții bacteriene precum pneumonie și tuse convulsive, afecțiuni grave, cum ar fi embolia pulmonară și insuficiența cardiacă. De asemenea, o tuse cronică poate sta și la baza bolii de reflux gastroesofagian. În această condiție medicală, refluxarea stimulează un reflex în trahee, determinând persoana să tușească.

 

Când trebuie să consulți medicul?

Dacă episoadele tale de tuse nu dau semne de ameliorare de mai bine de două săptămâni, este cazul să consulți un medic. De asemenea, simptomele asociate tusei persistente care ridică semne de întrebare în ceea ce priveștea condiția de sănătate sunt:

  • Febră și dureri de cap;
  • Dureri în capul pieptului;
  • Stare de somnolenţă și confuzie;
  • Expectorație cu sânge.

 

Tratament pentru tuse

În funcție de cauza care o determină, tusea poate fi tratată într-o varietate de moduri.

O tuse ușoară poate fi tratată cu succes utilizând tratamente la domiciliu. În acest sens, menținerea unei hidratări optime cu apă, ceaiuri și sucuri de fructe este extrem de benefică. Când consumi ceai fierbinte, adaugă miere sau ghimbir, pentru că au efectul de a ameliora tusea și curăța căile respiratorii. De asemenea, gesturi mici precum evitarea factorilor iritanți (praf, fum de țigară) și aerisirea încăperilor locuinței au efecte majore în recuperare. Nu în ultimul rând, de menționat este și siropul de tuse, care acționează ca un emolient, protejând împotriva agresiunii factorilor iritanți și redând starea de bine. Bronhoklir este siropul pe bază de ingrediente naturale, având în compoziție cimbru de cultură, nalbă-mare sau echinaceea. De asemenea, se găsește în varianta pentru tuse uscată, tuse productivă sau tusea fumătorului și este un sirop la plic, ceea ce îl face ușor de administrat în orice situație.

Dacă tusea este cauzată de bacterii, tratamentul va consta în antibiotice orale sau alte medicamente prescrise de medic. De obicei, acest tratament medicamentos durează o săptămână pentru a vindeca complet tusea. În situația în care cauzele tusei tale sunt incerte, sunt necesare investigații amănunțite și teste suplimentare simplului consult al gâtului. Acestea ar putea include: radiografie toracică, teste de sânge și piele dacă se suspectează o alergie, analiza mucusului pentru semne de bacterii sau tuberculoză.

Poți cumpăra produsul BRONHOKLIR® din farmaciile locale sau online: