Tusea are un rol foarte important: aceasta reprezinta o metoda a corpului nostru de a nu permite sa patrunda in plamani lucruri nedorite.


Cauze

tuse poate avea origini foarte diverse: bronhopulmonare (bronsita, traheita, astm, inhalare a unui corp strain, dilatatie a bronhiilor, tuberculoza), origini legate de afectiuni ale urechii, sinusurilor (otita, rinofaringita, sinuzita), origini cardiace (insuficienta cardiaca stanga) sau digestive (reflux gastroesofagian).

Forme ale tusei

Exista diferite forme ale tusei in funcție de existența sau inexistența secretiilor. Astfel  tusea este de două feluri: tuse uscată și tuse umedă, productivă.

1. Tusea uscată

Tusea uscată sau tusea neproductivătusea seacă nu este urmata de expectorație și are un timbru sec. Ea este scurtă, repetată, iritativă și obosește, producând insomnii. Tusea uscată este prezentă în virozele respiratorii virale sau bacteriene (în faza inițială a unei faringite acute, bronșite acută, traheite acute, traheobronșite sau pneumonii acute). În plus, tusea uscată este prezentă și în debutul bolilor eruptive, în special rujeola (datorită afectării laringelui).

Deseori ca simptom inițial sau unic, tusea uscată poate fi întâlnită si în insuficiența cardiaca.

La copii, o tuse uscată, instalată brusc și rebelă la tratament poate fi expresia clinică a unui corp străin în conductul traheobronșic (nasture, monedă, boabe de porumb etc.) care a ajuns aici prin inhalare accidentală.

O tuse uscată poate fi și o tuse nervoasă (bolnavi cu tulburări nevrotice, tulburări emoționale), o tuse de obișnuință (tuse tic) sau intenționată, voită (tuse frauduloasă).

2. Tusea productivă

Tusea productivă sau tusea umedă, este urmată de expectorație, Are un timbru umed și apare din cauza prezenței secrețiilor în tractul respirator. Acest tip de tuse constituie indiciu al unei afecțiuni a aparatului respirator, care evoluează cu secreții bronșice.

Tusea productivă este aproape întotdeauna expresia unor procese bronhopulmonare inflamatorii.

Adesea inițial tusea este seacă (când există numai edem local la nivelul mucoasei), iar în următoarele zile apare o tuse umedă (prin apariția secretiilor)

Tusea productivă poate fi și de origine cardiacă (de exemplu edem pulmonar acut).

3. Tusea fumătorului

Tusea fumătorului este cauzată de toxinele rezultate din arderea tutunului sau din vaporii țigărilor electronice și este frecvent persistentă, productivă și se agravează dimineața, la trezire. Însă, pe lângă faptul că este deranjantă, tusea fumătorului poate fi și un simptom al cancerului pulmonar, mai ales dacă este însoțită și de alte simptome, cum ar fi răgușeala persistentă, durerea puternică în piept sau prezența sângelui în spută.

Potrivit studiilor, peste 40% dintre persoanele care fumează zilnic și de mult timp se confruntă, la un moment dat, cu o tuse cronică, productivă, cu spută.

Tratament

Tusea este un mecanism de apărare al aparatului respirator, care apare automat, deşi îl putem declanşa şi voluntar. Este deranjantă, supărătoare, obositoare, dar trebuie să fim conştienţi că nu trebuie să tratăm simpltomul (adică tusea), ci cauza care o produce. Altfel riscăm să mascăm o afecţiune, ceea ce duce la întârziere în punerea unui diagnostic. Trebuie să acceptăm că tusea este un reflex care face parte dintr-un mecanism de apărare al aparatului respirator. Combaterea ei trebuie să se facă paralel cu investigaţii suplimentare pentru depistarea cauzelor care o produc.

În funcţie de severitatea tusei şi de condiţia fiecărui pacient în parte, există o serie de remedii naturiste si suplimente alimentare care pot ameliora sau elimina simptomele de tuse.

1. Cimbru şi Ciuboţica-cuculu

Combinaţia de Cimbru şi Ciuboţica-cucului este folosită în practica medicală din 1976, având cel puţin 10 ani de utilizare în practica medicală modernă şi cel puţin 30 de ani de utilizare tradiţională în mai multe ţări din Uniunea Europeană.

Această asociere este descrisă în monografia comunitară elaborată de Comitetul pentru Produse Medicinale pe Bază de Plante (Committee on Herbal Medicinal Products) al Agenţiei Europene a Medicamentului.

Atât Cimbrul cât şi Ciuboţica-cucului sunt recomandate ca expectorante pentru tratamentul simptomatic al tusei asociată răcelii şi gripei, combinaţia acestor plante având  aceleaşi indicaţii.

Studiile clinice au demonstrat că efectul mucolitic al combinaţiei de plante este superior efectelor celor două plante medicinale administrate separat.

2. Nalbă mare

  • Plantă medicinală utilizată în mod tradițional, datorită efectului emolient, în tratarea simptomelor TUSEI USCATE și a iritației la nivel oro-faringian.

3. Mușețel

  • Plantă medicinală utilizată în tratamentul inflamațiilor de la nivelul orofaringian

4. Echinacea purpurea

  • Stimuleaza imunitatea nespecifică a organismului, stimulând producția de interferon și limfocite.

5. Mierea

  • ameliorează iritația de la nivelul căilor respiratorii cauzată de episoadele frecvente de tuse.

6. Vitaminei C

  • prezenta vitamina C în produsele pentru fumători este importantă datorită efectului ei antioxidant.

7. Vitamina A

  • are rolul de a menține integritatea și regenerarea epiteliului.

8. Vitamina E

  • este inclusă pentru proprietățile sale anti-oxidante.

Alte metode de tratament pentru tuse

  1. Hidratează-te: cel mai bun remediu pentru răceală sau gripă este să consumi lichide care te vor ajuta cu guturaiul și mucusul. Mierea este un antiseptic natural, așa că o poți pune în apă caldă alături de lămâie pentru ameliorarea durerilor produse în gât.
  2. Relaxare și odihnă: ține picioarele ridicate de pe sol frecvent și alocă-ți timp de recuperare.
  3. Asigură-te că ai șervețele: microbii circulă foarte ușor prin picăturile produse de strănut sau tuse. Folosește mereu șervețele pentru a preveni împrăștierea microbilor. 
  4. Practică o igienă bună: virusurile ajung pe mâinile tale de pe diferite suprafețe precum mânerele de uși, și intră în corp prin nas. Spală-te pe mâini des și imediat după ce ai strănutat sau tușit.  Alege să folosești geluri antibacteriene pentru mâini ca să eviți dispersia de microbi printre prieteni, colegi și membri de familie.