Fă acest exercițiu: respiră adânc, apoi expiră. Te vei simți imediat mai bine. Profesioniștii din domeniul sănătății mentale recomandă respirația adâncă (deep breathing) datorită efectelor pozitive pe care le are asupra stării de spirit, nu doar asupra sistemului respirator.
Exercițiile de respirație sunt o modalitate ușoară de a atenua stresul, așa cum arată Jerath, Crawford și Barnes într-un studiu publicat în Applied Psychophysiology and Biofeedback. Prin respirația diafragmatică sau respirația abdominală, aerul umple și partea inferioară a plămânilor, nu doar pe cea superioară.
Află mai departe care sunt avantajele respirației profunde și ce tipuri de exerciții de respirație sunt recomandate de specialiști!
În timpul respirației superficiale, partea inferioară a plămânilor nu primește o cantitate mare de aer oxigenat, ceea ce ne poate provoca anxietate. Prin respirația profundă, în schimb, se va realiza schimbul complet de gaze respiratorii – oxigen și dioxid de carbon, ceea ce va duce la încetinirea bătăilor inimii și la stabilizarea tensiunii arteriale. Simpla concentrare pe respirație sau schimbarea modului în care respiri îți va reduce nivelul de stres.
Tehnicile de respirație te pot calma fizic și psihic în doar câteva minute, arată Russo, Santarelli și O’rourke, într-un studiu publicat în revista Breathe (Sheff). Poți practica respirația adâncă dacă te afli într-o situație ce îți provoacă neliniște, de exemplu într-o ședință stresantă sau dacă te afli într-o zonă aglomerată.
Specialiștii recomandă și concentrarea atenției pe respirație. Această tehnică ajută la deconectarea de gândurile și senzațiile care îți provoacă neliniște, mai ales atunci când le resimți la nivelul stomacului. Astfel, potrivit www.health.harvard.edu, primul lucru pe care trebuie să îl faci este să găsești un loc confortabil în care să te așezi. Apoi, respiră normal, după care respiră profund. Respiră încet pe nas, umflându-ți cu aer pieptul și abdomenul inferior pe măsură ce plămânii primesc oxigen. Apoi expiră încet pe gură, sau pe nas, după cum preferi.
Odată făcuți acești pași, poți începe să practici concentrarea atenției pe respirație. În timp ce stai confortabil cu ochii închiși, respiră profund în timp ce te gândești la un lucru sau un cuvânt care te face să te relaxezi.
Atunci când respirația îți este afectată de tuse (uscată, productivă sau cauzată de fumat), îți recomandăm Bronhoklir, sirop de tuse natural, la plic, gata dozat.