Ce putem face pentru sănătatea sistemului respirator?

Copilul tău se confruntă cu crize de tuse în timpul nopții? Iată câteva sfaturi pentru crizele nocturne de tuse la copii!
14 decembrie 2021
Respirația profundă ca tehnică de relaxare. Avantajele deep breathing
18 februarie 2022

Ce putem face pentru sănătatea sistemului respirator?

Atunci când ne gândim la sănătatea organismului, ne concentrăm în special pe aspectele ce țin de alimentație sau de activitatea fizică. Însă e important să ne gândim de asemenea și la felul în care ne putem proteja sănătatea sistemului respirator.

Alcătuit din căi aeriene, plămâni, mușchi și vase de sânge conectate între ele, sistemul respirator transportă oxigen în tot corpul, fiind esențial pentru buna funcționare a întregului organismul. Astfel, atunci când sistemul respirator este afectat, tot organismul suferă din această cauză. Află mai departe ce poți face pentru a-ți menține sănătatea sistemului respirator:

Fii activ! Activitatea fizică este benefică și pentru plămâni. Sportul îmbunătățește circulația și întărește mușchii – factori care ajută la buna funcționare a plămânilor.

Mănâncă sănătos! O alimentație sănătoasă ajută tot organismul, inclusiv plămânii. Mai mult decât atât, potrivit Centrului medical al Universității Maryland, citat de www.genesismedical.org, nivelurile scăzute ale anumitor nutrienți cauzează anumite boli ale plămânilor. Consumul de alimente bogate în vitaminele A, C și E, precum și în minerale ca zincul, potasiul, seleniul sau magneziul, contribuie la menținerea sănătății sistemului respirator.

Bea multă apă! Prin hidratare, secreția de mucus care se acumulează în plămâni se subțiază, ceea ce ne ajută să respirăm mai ușor.

Spală-te pe mâini! Chiar dacă sună simplist, spălatul pe mâini și o bună igienă corporală, în general, sunt benefice pentru sistemul respirator, mai ales în sezonul gripelor și răcelilor. Vei evita astfel pătrunderea în organism a virusurilor și bacteriilor.

Folosește plantele din ghiveci pentru a îmbunătăți calitatea aerului pe care îl respiri. Plantele au capacitatea naturală de a înlătura anumite toxine din aer, ceea ce este foarte important în special în lunile de iarnă, când petrecem mai mult timp înăuntru. Printre plantele ce îmbunătățesc calitatea aerului se numără:

  1. Aloe Vera

Această plantă medicinală este bogată în vitamine, enzime și aminoacizi și este recunoscută pentru proprietățile ei terapeutice. Totodată, aloe vera purifică aerul din locuință, deoarece absoarbe monoxidul de carbon și elimină oxigen.

  1. Dracaena trifasciata (Limba soacrei)

Cunoscută și sub denumirea populară de „limba soacrei“, această plantă curăță aerul de toxine cum ar fi benzenul, formaldehida sau xilenul. Nu are nevoie de condiții deosebite pentru a se dezvolta, fiind indicat să fie ținută într-o zonă ușor luminată a locuinței.

  1. Ferigile

Și feriga se numără printre plantele ce purifică aerul din locuință. Această plantă înlătură formaldehida sau xilenul și nu are nevoie de condiții speciale pentru a rezista. Poate fi un element decorativ inspirat pentru baie, deoarece nu are nevoie de lumină.

  1. Spathiphyllum wallisii (Crinul păcii)

Această plantă, cunoscută în special cu denumirea de Crinul păcii, este recunoscută, de asemenea, pentru beneficiile pe care le aduce aerului din locuință. Frunzele sale absorb compușii toxici din locuință, fapt confirmat de un studiu realizat de NASA cu privire la modalitățile prin care poate fi curățat aerul din stațiile spațiale.

Sistemul respirator al fumătorilor. Cum ameliorăm tusea provocată de fumat

Persoanele care fumează sunt mai predispuse afecțiunilor sistemului respirator. În timpul fumatului, celulele care produc mucus la nivelul plămânilor și al căilor respiratorii se măresc. Astfel, crește cantitatea de mucus, iar plămânii nu pot îndepărta eficient excesul. De aceea, mucusul rămâne în căile respiratorii, pe care le înfundă, determinând apariția tusei. Pentru ameliorarea acesteia, îți recomandăm Bronhoklir pentru fumători, sirop natural de tuse la plic, care contribuie la calmarea iritației căilor respiratorii însoțită de tuse productivă.

Poți cumpăra produsul BRONHOKLIR® din farmaciile locale sau online: