Răceala și gripa. Zile calde, seri reci. Cum ne afectează schimbările de temperatură

Bronhoklir – ușor de luat în vacanță, pentru protecția copiilor
1 septembrie 2021
Sfaturi pentru a avea un sistem imunitar puternic toamna aceasta
16 noiembrie 2021

Răceala și gripa. Zile calde, seri reci. Cum ne afectează schimbările de temperatură

În sezonul rece, suntem mai vulnerabili în fața răcelii și gripei. Chiar facă vremea în sine nu este cea care ne afectează, virusurile care provoacă răceală și gripă se pot răspândi mai ușor atunci când temperaturile sunt scăzute, iar expunerea la aerul rece și uscat poate avea efecte asupra sistemului imunitar.

Ploaie, răceală, anxietate. Ce se schimbă odată cu venirea frigului?

Instalarea sezonului rece înseamnă și o schimbare de ritm. Din cauza diferențelor de temperatură dintre zi și noapte, nivelul de energie poate scădea, rezultând astfel și schimbări de dispoziție – mai puțină disponibilitate pentru mișcare și activități în aer liber, mai multă anxietate. Toate acestea pot contribui la o scădere a capacității sistemului imunitar de a apăra organismul în fața virusurilor de sezon.

Potrivit Analizei evoluţiei gripei, a infecţiilor respiratorii acute și a infecţiilor respiratorii acute severe în sezonul 2019-2020, document publicat pe site-ul Centrului National de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, în intervalul analizat au fost detectate în România 1.929 de virusuri gripale.

Multe virusuri pot cauza răceli și gripe. Rinovirusurile reprezintă cea mai frecventă cauză a răcelilor și gripelor. Aceste virusuri pot cauza și afecțiuni mai grave, cum ar fi bronșita sau pneumonia, mai ales pe un fond imunitar slăbit.

Rinovirusurile se transmit prin contact direct între persoane sau prin particule răspândite prin aer sau prin aerosoli. Odată inhalat, rinovirusul se „prinde“ de o celulă a pasajului nazal, apoi începe să se multiplice, răspândind mai multe particule de virus prin tractul respirator superior.

Sistem imunitar slăbit în sezonul rece. Care sunt cauzele

Numeroși cercetători consideră că expunerea la temperaturi scăzute poate afecta răspunsul imunitar, făcând dificil pentru organism să lupte cu infecțiile. Temperaturile scăzute pot afecta răspunsul imunitar. Este concluzia unui studiu publicat în revista Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, realizat în 2015. Potrivit www.medicalnewstoday.com, două cauze ale scăderii sistemului imunitar în sezonul rece pot fi:

  • Scăderea nivelului de vitamina D. În timpul sezonului rece, multe persoane se confruntă cu o carență de vitamina D din cauza expunerii reduse la soare. Vitamina D are, alături de multiple alte roluri benefice, un rol esențial în buna funcționare a sistemului imunitar.
  • Îngustarea vaselor de sânge. A respira aerul rece și uscat poate cauza îngustarea vaselor de sânge din tractul respirator superior, pentru a conserva căldura. Aceasta împiedică celulele albe să ajungă la membrana mucoasă, ceea ce face mai dificil pentru organism să lupte cu virusurile.

Agravarea problemelor respiratorii în sezonul rece

Persoanele care au afecțiuni pulmonare trebuie să acorde o atenție sporită în special schimbărilor bruște de temperatură, deoarece, în cazul lor, simptomele se pot agrava. Potrivit www.lung.org, aerul rece poate avea efecte negative asupra plămânilor, în cazul în care există afecțiuni preexistente. Aerul rece și uscat poate irita căile respiratorii, ceea ce poate determina apariția tusei și a dificultăților de respirație.

Iată ce măsuri recomandă specialiștii:

  • Fii pregătit! Nu poți controla vremea, dar poți reduce impactul pe care aceasta îl are asupra simptomelor unei afecțiuni pulmonare. Înainte de a ieși afară, informează-te cu privire la starea vremii și ia-ți măsurile necesare de protecție, în funcție de cât de scăzute sunt temperaturile.
  • Dacă este frig, acoperă-ți nasul și gură cu o eșarfă, pentru a încălzi aerul înainte ca acesta să ajungă în plămâni.
  • Dacă suferi de astm sau de boală obstructivă pulmonară cronică, ia-ți întotdeauna cu tine medicamentele ce asigură ameliorarea rapidă a simptomelor.

Cum eviți răceala și gripa în timpul sezonului rece

Iată ce măsuri de prevenție propun specialiștii, astfel încât să eviți răceala și gripa în timpul sezonului rece:

  • Consumă alimente bogate în vitamina D, cum ar fi peștele gras, ciupercile și ouăle.
  • Acordă o mai mare atenție odihnei și somnului.
  • Consumă suficiente lichide zilnic astfel încât să-ți păstrezi nivelul optim de hidratare.
  • Spală-te des pe mâini.
  • Strănută sau tușește întotdeauna în șervețele curate. Dacă nu le ai la îndemână, tușește sau strănută în pliul cotului, nu în palme.

Este important de reținut că virusurile sunt cele care provoacă gripa și răceala, și nu temperaturile scăzute. Frigul poate doar crește riscul de a contacta virusul ce determină apariția gripei și a răcelii. Studiile sugerează că virusurile pot supraviețui și se pot multiplica cu precădere în timpul sezonului rece, de aceea se răspândesc mai ușor.

Pentru calmarea tusei care apare în sezonul rece, ai la dispoziție Bronhoklir. Indiferent de tuse, uscată sau productivă, te bazezi pe siropul la plic, gata de folosit!

Poți cumpăra produsul BRONHOKLIR® din farmaciile locale sau online: