Tusea: cauze, diagnostic și modalități de ameliorare

21 mai, Ziua Mondială a Ceaiului
20 mai 2021
Bronhoklir – ușor de luat în vacanță, pentru protecția copiilor
1 septembrie 2021

Tusea: cauze, diagnostic și modalități de ameliorare

Tusea poate fi provocată de mai mulți factori. În funcție de cauze, ea va fi abordată în mod diferențiat. Află care sunt tipurile de tuse și ce le poate cauza!

Tusea este un gest voluntar sau involuntar, care oferă senzația de curățare a gâtului și a căilor respiratorii de particule străine, microbi, factori iritanți, fluide și mucus. Este o expulzie rapidă a aerului din plămâni. Citește mai departe care sunt cauzele tusei și cum putem atenua senzația de iritație pe care o provoacă!

Tusea acută (pe termen scurt) – cauze

De cele mai multe ori, infecția localizată în tractul respirator superior afectează gâtul și poartă numele de infecție de tract superior respirator. Este vorba despre:

  • Gripă
  • Răceala obișnuită
  • Laringită

Când vorbim despre o infecție de tract respirator inferior, sunt infectați plămânii, dar pot avea de suferit și căile respiratorii inferioare. Exemple de astfel de afecțiuni:

  • Bronșita
  • Pneumonia

De asemenea, tusea acută poate fi provocată și de guturai.

Tusea cronică (pe termen lung) – cauze

Tusea cronică poate fi cauzată de:

  • Fumat
  • Astm
  • Boala de reflux gastro-esofagian
  • Anumite tratamente medicamentoase

Tusea cronică la copii este cel mai adesea cauzată de astm, dar poate avea la bază și boala de reflux gastro-esofagian. Cauze mai puțin frecvente ale tusei cronice sunt tuberculoza, infecțiile bacteriene sau cancerul pulmonar.

Teste recomandate pentru diagnostic

În cazul în care tusea este cauzată de o răceală obișnuită sau de gripă, medicul va recomanda odihna și în cele mai multe cazuri tusea va trece într-o săptămână sau două. Atunci când tusea cauzată de o infecție virală durează mai mult de două săptămâni, este nevoie să fie consultat medicul specialist. Acesta va recomanda, cel mai probabil, o radiografie la plămâni, precum și un exsudat faringian, pentru a afla sursa infecției, arată www.medicalnewstoday.com.

O altă metodă de identificare a cauzei tusei este spirometria – pacientul inspiră și expiră într-un tub atașat unei mașinării. Medicul va putea verifica astfel dacă sunt blocaje la nivelul căilor aeriene. Dacă diagnosticul va fi de astm, pacientul va primi tratamentul recomandat pentru această afecțiune.

Tusea – variante de ameliorare ce pot fi urmate

În funcție de cauza care a determinat apariția tusei, sunt urmate diferite abordări. Există și variante naturale, cum ar fi mierea, care acționează ca un balsam protector pentru gât, reducând astfel iritația.

Medicii specialiști pot recomanda:

  • Expectorante – acestea ajută la eliminarea mucusului din trahee și plămâni
  • Medicamente pentru tuse – unele ajută atunci când există simptome associate, cum ar fi febra.

Siropul de tuse Bronhoklir, disponibil în plicuri gata dozate, este o variantă potrivită pentru tusea uscată și productivă, precum și pentru tusea provocată de fumat. Din compoziția sa fac parte plante precum ciuboțica cucului, echinaceea, cimbru de cultură, dar și vitaminele A, C și E. Toate acestea calmează tusea și ameliorează iritația căilor respiratorii. Din gama de produse face parte și Bronhoklir Tuse Uscată, care se poate administra începând cu vârsta de 3 ani.

Poți cumpăra produsul BRONHOKLIR® din farmaciile locale sau online: