Ciuboțica-cucului este o plantă de primăvară ce crește în Europa și Asia, ale cărei frunze și rădăcini sunt folosite în medicina naturistă. Planta este folosită în special pentru ameliorarea tusei, a inflamației gâtului și a simptomelor bronșitei, sub formă de ceai de ciuboțica-cucului sau sirop. Florile și frunzele sunt bogate în beta-caroten și vitamina C, doi antioxidanți puternici ce fortifică sistemul imunitar. Află mai departe care sunt proprietățile acestei plante, ce beneficii are ciuboțica-cucului pentru organism și cum o putem consuma!
Această plantă care poate crește până la înălțimea de 25 cm a avut un rol important în farmacia și mitologia druizilor celtici. Prima atestare documentară datează din dominația romană, iar ulterior planta a devenit răspândită în toată Europa și în alte părți ale lumii. Ciuboțica-cucului era folosită ca tratament antireumatic, dar și pentru efectele sale sedative. Iată care sunt proprietățile și beneficiile pentru care ciuboțica-cucului este apreciată în prezent:
Florile conțin:
Efecte:
Rădăcinile conțin:
Efecte:
Florile acestei plante sunt comestibile și pot fi consumate în salate, smoothie-uri sau gătite în diferite mâncăruri. Frunzele și rădăcina de ciuboțica-cucului au proprietăți terapeutice și pot fi consumate în ceai sau infuzie, pentru ameliorarea simptomelor gripei și răcelii. Încearcă și siropul natural de tuse la plic Bronhoklir, cu extract de ciuboțica-cucului, ce are un conținut ridicat de substanțe bioactive. Se recomandă administrarea unui plic cu sirop de trei ori pe zi.