Căldura – armă împotriva COVID-19?

COVID-19: Măsuri de relaxare și cum trebuie să ne protejăm în continuare
COVID-19: Ce trebuie să faci în continuare
10 mai 2020
De ce te doare în gât?
De ce te doare în gât?
10 iulie 2020

Căldura – armă împotriva COVID-19?

Căldura – armă împotriva COVID-19?

Căldura – armă împotriva COVID-19?

Urmează zile călduroase, cu prognoza că temperaturile vor atinge 25° C în unele regiuni. Iar vremea caldă va pune presiune pe autoritățile care vor fi nevoite să controleze adunările de oameni în vederea prevenției contractării virusului. Pe de altă parte, oamenii de știință cred că vremea caldă ar putea aduce noi perspective asupra virusului. Epidemiile de gripă tind să dispară odată cu sfârșitul iernii. Ar putea soarele, în mod similar, să afecteze comportamentul coronavirusului și răspândirea acestuia? Este o întrebare-cheie, iar epidemiologii vor urmări schimbările foarte îndeaproape.

Căldura – armă împotriva COVID-19? Studii recente

Studiile inițiale ale altor coronavirusuri sugerează un model sezonier, cu vârfuri apărute în timpul iernii și dispărând primăvara, doar cantități mici de coronavirus părând a fi transmise vara.

Un studiu-cheie al coronavirusurilor comune – HCoV-NL63, HCoV-OC43 și HCoV-229E – a fost publicat recent de oamenii de știință de la University College London. Analizând eșantioanele colectate în urmă cu câțiva ani, au constatat rate mari de infecții cu coronavirus în februarie, în timp ce vara erau foarte mici.

Totuși, autorul principal al studiului, Rob Aldridge, a averizat: „Am putea observa niveluri continue, dar mai mici de transmitere a coronavirusului în timpul verii, însă acest lucru se poate inversa în timpul iernii dacă există o populație mai sensibilă la acel moment.”

Însă având în vedere că este un virus nou, nu știm dacă temperaturile ridicate ale verii ne vor scăpa de pandemia cu care ne confruntăm, dacă realmente căldura este o armă împotriva COVID-19. Ca urmare a faptului că virusul este un agent infecțios complet nou, este probabil să se răspândească la ritmurile curente, în ciuda debutului verii. Din acest motiv, este crucial să acționăm cu toții acum și să urmăm sfaturile curente de sănătate. Chiar și pe vreme mai caldă, distanțarea socială va rămâne cel mai eficient mod de a combate virusul.

Alți cercetători sugerează că sosirea verii nu afectează doar comportamentul unui virus. De asemenea, produce schimbări în sistemul imunitar uman. „Sistemul nostru imunitar prezintă un ritm zilnic, dar ceea ce este mai puțin cunoscut este modul în care acesta variază de la anotimp la anotimp”, a spus imunologul Natalie Riddell de la Universitatea Surrey.

Împreună (dar separat)

Cert este că nu există vreun erou care să coboare din nori și să pună capăt situației. Trebuie să învingem virusul noi înșine. Tocmai de aceea, Bronhoklir îți reamintește că numai responsabilitatea și solidaritatea ne vor scăpa de această situație. Vom lupta împreună (dar separat) și, cu spirit civic și arhitectură interioară sănătoasă, vom combate acest inamic invizibil.

Poți cumpăra produsul BRONHOKLIR® din farmaciile locale sau online: