21 mai, Ziua Mondială a Ceaiului

Locuri de vizitat în București
29 aprilie 2021
Tusea: cauze, diagnostic și modalități de ameliorare
15 august 2021

21 mai, Ziua Mondială a Ceaiului

Nu poți face rost niciodată de o ceașcă de ceai suficient de mare pentru a mi se potrivi mie.” – Clive Staples Lewis

Organismul uman este 70% apă, ceaiul este 95% apă, iar peste 40 % din români beau zilnic ceai… deci, se poate spune că suntem și ceai, deși într-un procent mic? De când pandemia a modificat stiluri și ritmuri de viață, munca de acasă a ajutat la transformarea ceaiului într-un tabiet. La nivel mondial, sunt băute 4 miliarde de căni de ceai pe zi, conform WSJ. De ce este ceaiul a doua cea mai consumată băutură, după apă? Este vorba despre sentimentul plăcut al preparării ceaiului și consumării lui într-un cadru confortabil. Este cald, este aromat și poate influența pozitiv starea de spirit. Ceaiul este o băutură minunată, care vine într-o varietate de arome și particularități. A fost întrebuințat pentru orice, de la o simplă băutură la micul dejun până la elementul central al anumitor ritualuri sociale și religioase. Ziua Mondială a Ceaiului sărbătorește această băutură fantastică și lista aparent nesfârșită de efecte benefice pe care le poate avea.

Istoria ceaiului

Originea plantei de ceai poate fi trasată în partea de sud-est a Asiei, în vreme ce autorii primei întrebuințări a ceaiului au fost chinezii din provincia Yunnan, folosindu-l atât la prepararea băuturilor cât și a mâncărurilor. Avâd o importanță centrală pentru civilizațiile asiatice, ceaiul a alimentat numeroase legende despre descoperirea sa. Legenda chineză spune că împăratul Shennong a descoperit ceaiul în timp ce bea dintr-un bol cu apă fierbinte la umbra unui copac, ale cărui frunze s-au scuturat în bolul împăratului, făcând culoarea și aroma apei să se schimbe. O altă legendă, cea japoneză, atribuie răspândirea ceaiului lui Bodhidharma, fondatorul școlii budiste Zen. Acesta, după ce meditase în fața unui zid timp de nouă ani, s-a întâmplat să adoarmă. Disprețuindu-se pentru slăbiciunea sa, și-a tăiat pleoapele, care, căzând pe pământ, au prins rădăcini și din ele au crescut tufe de ceai. Cert este că indiferent de originile sale, importanța ceaiului nu poate fi subestimată. Și pentru a celebra această importanță, Adunarea Generală ONU, reunită la 19 decembrie 2019, a decis să desemneze data de 21 mai pentru celebrarea Zilei Mondiale a Ceaiului, promovând şi încurajând acţiuni colective pentru implementarea de activităţi în favoarea creşterii producţiei şi consumului de ceai.

 

Cum sărbătorim Ziua Mondială a Ceaiului

Există sute de soiuri de ceai, de la albe și verzi la negre și oolong, ceaiuri crude sau ceaiuri uscate, ceaiuri care trec prin procese complexe de producție și ceaiuri care nu trec prin niciun proces chimic, ceaiuri medicinale și ceaiuri de consum zilnic. Ba chiar unele culturi au transformat ceaiul într-o băutură rece. În Statele Unite, de exemplu, ceaiul cu gheață este o băutură obișnuită care se servește într-un pahar mare și înalt. Este adesea vândut la dozatore în magazine și este preparat cu mult zahăr. Totuși, indicat este să îmbini utilul cu plăcutul, astfel încât să „profiți” de efectele ceaiului în avantajul tău. Alege ceaiurile naturale și asociază momentul savurării unei cești de ceai cu o pauză de relaxare. Pentru a beneficia de toate efectele pozitive ale ceaiului, asigură-te că alegi un ceai pe bază de plante și nu cu potențiatori de aromă și ingrediente chimice. Ai fi uimit de câte efecte benefice poate avea o ceașcă de ceai din plante. De exemplu, ceaiul de mușețel poate ameliora inflamațiile gingiilor, reduce anxietatea, calma durerile menstruale și susține buna funcționare a sistemului imunitar. Ceaiul de rădăcină de nalbă ameliorează tusea, grăbește vindecarea răcelii și combate infecțiile bacteriene. Ceaiul de ciuboțica cucului ajută la scăderea colesterolului din sânge și are proprietăți sedative, fiind un bun remediu în cazuri de insomnie, stări de neliniște, dureri de gută și artrită. Acum că ai aflat câte beneficii pentru corp și minte există într-o singură ceașcă, poate vei privi ceaiul cu alți ochi. Așa că alege-ți preferatul, așază-te comod și bucură-te de efectele calmante pe care ți le oferă această băutură uimitoare.

Poți cumpăra produsul BRONHOKLIR® din farmaciile locale sau online: